Apiflora nowy probiotyk dla pszczół

    Pszczoły miodne mają kluczowe znaczenie dla rolnictwa, ponieważ zapylają około 35 procent światowej uprawy żywności, a ich śmierć byłaby katastrofalna dla ludzkości. Istnieje jednak dylemat  polegający na tym, jak zapobiegać spadaniu pszczół, jednocześnie zmniejszając straty w uprawach. Wiemy, że pestycydy stosowane w celu maksymalizacji plonów są jednocześnie głównym czynnikiem w zaburzeniu odporności pszczół. Co więc począć?.

I tu z pomocą przychodzą probiotyki – pożyteczne mikroorganizmy najbardziej znane z promowania zdrowia jelit u ludzi. Jednym z nich jest opracowany przy udziale jednostek naukowych UMCS i UP w Lublinie a produkowany przez Biowet Puławy liofilizat probiotyczny o nazwie Apiflora, zawierający bakterie z rodzaju Lactobacillus.

Opis produktu*

Liofilizat probiotycznych bakterii dla pszczół
Mieszanka paszowa uzupełniająca dla pszczół

Skład w 125 mg:
Fosforan sodu 55,74 mg
Fosforan potasu 39,04 mg
Laktoza 20 mg
Białka mleka (hydrolizat laktoalbuminy) 20 mg
Żelatyna 10 mg
Chlorek sodu 6,8 mg
Chlorek potasu 0,4 mg

Dodatki:
Bakterie fermentacji mlekowej – Lactobacillus ≥1×108 CFU/fiolkę
Aromaty 2b:
Glutaminian sodu 20mg/125mg

Skład analityczny:
białko ogólne 226g/kg,
włókno surowe 4,12g/kg,
popiół surowy 516g/kg,
tłuszcz surowy- nie stwierdzono,
sód 109g/kg, fosfor 86,6g/kg

Właściwości i wskazania:

Bakterie z rodzaju Lactobacillus  stanową główną część naturalnej mikroflory przewodu pokarmowego pszczół w okresie letnim. Drobnoustroje zawarte w produkcie zostały wyizolowane od zdrowych owadów pochodzących z rodzin o bardzo dobrej kondycji i wyselekcjonowane ze względu na wyróżniające się właściwości probiotyczne oraz bezpieczeństwo stosowania. Posiadają zdolność zasiedlania jelita pszczelego, wspomagając procesy trawienne, a poprzez zakwaszenie środowiska bytowania pomagają chronić przed zakażeniem i rozwojem mikroorganizmów patogennych takich jak: Paenibacillus larvae, czy Nosema ceranae. Stosowanie probiotyku wzmacnia kondycję rodzin pszczelich i wpływa korzystnie na wydłużenie okresu życia pszczół. Szczególnie istotna jest suplementacja probiotykiem w okresie, gdy pszczoły ograniczają kontakt ze środowiskiem zewnętrznym i występującymi naturalnie bakteriami probiotycznymi.

Sposób stosowania:


Za pomocą jednorazowej strzykawki fiolkę wypełnić w ¾ wodą o temp. pokojowej, dokładnie wymieszać aż do rozpuszczenia liofilizatu. Uzyskaną zawiesinę użyć zgodnie z przeznaczeniem:

Jako dodatek do syropu cukrowego w okresie podkarmiania wiosennego i letniego oraz jesiennego.

Zawartość jednej fiolki produktu wymieszać z ostudzonym do temperatury pokojowej syropem cukrowym uzyskanym przez rozpuszczenie 2 kg cukru w 5 litrach wody.

Nie należy używać gorącego syropu ani syropu o wyższej koncentracji cukru, ze względu na negatywny wpływ na przeżywalność drobnoustrojów. Uzyskaną ilość syropu rozporcjować do podkarmiaczek dla 5 rodzin pszczelich. Powyższą procedurę powtórzyć jeszcze raz po tygodniu. Tak przygotowany syrop można podać  również w umiarkowanych ilościach bezpośrednio na ramki, polewając uliczki pszczele syropem w ilości 5-10 ml na uliczkę.

Jako dodatek do wody pitnej dla pszczół.

Zawartość jednej fiolki rozpuścić w 10 litrach wody pitnej dla pszczół.

Podawanie Apiflory można powtarzać kilkakrotnie w ciągu roku.

Apiflora zawiera drobnoustroje stanowiące naturalną florę bakteryjną pszczół, może być więc stosowana niezależnie od innych produktów wspomagających zdrowie pszczół.

Warunki przechowywania:

Przechowywać w temperaturze 2-8°C.

W obowiązującym okresie ważności liofilizat może być przechowywany przez 1 miesiąc w temperaturze 15-25°C. Po rozpuszczeniu zużyć natychmiast.

Kartonik zawiera 4 fiolki po 125 mg produktu.

*źródło: http://biowet.pl/produkty/apiflora/

Dodaj komentarz