Miód jest naturalną substancją przetwarzaną i produkowaną  przez pszczoły miodne z nektaru roślin. Jest to jeden z najważniejszych bioproduktów, który charakteryzuje się wysoką wartością odżywczą (330kcal/100 g) i szybką absorpcją węglowodanów po spożyciu. Poza tym miód jest uważany za żywność leczniczą o właściwościach przeciwbakteryjnych i może być stosowany jako wskaźnik zanieczyszczenia środowiska. Jakość miodu zależy od rodzaju kwiatów, z których pszczoły zbierają nektar, warunków klimatycznych, w których rosną rośliny oraz warunki przetwarzania i przechowywania miodu. Poza tym miód może zostać zanieczyszczony antybiotykami, pestycydami i metalami ciężkimi.

Miód wielokwiatowy składa się głównie z węglowodanów (glukoza, fruktoza). Poza tym zawiera: kwasy organiczne (kwas glukonowy, jabłkowy, cytrynowy, pantotenowy), witaminy (A, B1, B2, B6, B12, kwas foliowy, kwas pantotenowy, biotyna), mikro- i makroelementy (krzem, magnez, wapń, potas, fosfor, żelazo, chlor), enzymy (np.  inhibina,  lizozym ), biopierwiastki    i substancje hamujące rozwój drobnoustrojów.

          Wyróżnia   się  dwa  rodzaje  miodu   nektarowego   wielokwiatowego – w zależności od pory roku, w której został on zebrany. Pierwszy z nich to miód wielokwiatowy wiosenny. Jest to miód o zabarwieniu jasnożółtym, jasnokremowym lub jasnoszarym. W jego skład wchodzą głównie cukry proste. Wśród jego właściwości leczniczych wyróżnić można wspomaganie detoksykacji wątroby oraz regulację pracy układu pokarmowego i układu krążenia. Miód wiosenny jest także sprzymierzeńcem w walce z problemami kardiologicznymi, gdyż zawarta w nim glukoza odżywia mięsień sercowy. Jego spożycie zaleca się w stanach niskiej energii i przy nadmiernym zmęczeniu.

Drugi rodzaj miodu nektarowego wielokwiatowego to miód wielokwiatowy letni (zawierać może nektar lipy, facelii, gorczycy) i jesienno-zimowy (w jego skład wchodzi zwykle gryka, słonecznik). Ma on kolor bursztynowy, herbaciany lub jasnobrązowy. Jest bogatszy w biopierwiastki, enzymy i składniki przeciwdrobnoustrojowe niż miód wiosenny. Z tego względu ma właściwości antybakteryjne, pomaga w przeziębieniu i wzmacnia odporność organizmu. Miód ten jest zalecany przy katarze siennym, astmie oskrzelowej i alergiach pyłkowych. Żucie plastra miodu jesienno-zimowego pomaga odczulić się na pyłki w nim zawarte. Taką kurację należy jednak stosować jedynie pod czujnym okiem lekarza.